Επιστημονικά Νέα

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Είναι η κατάσταση εκείνη όπου το μάτι, όταν βρίσκεται σε ηρεμία, δεν βλέπει καθαρά ούτε τα μακρινά, ούτε τα κοντινά αντικείμενα.

argaiv1096

Ωφείλεται: • σε συγκεκριμένη ανατομική κατασκευή του βολβού του ματιού, • σε χαμηλότερη δύναμη (διοπτρική) του κερατοειδή ή του κρυσταλλοειδούς φακού, • σε συνδυασμό των παραπάνω.

Αν ο υπερμέτρωπας θα εμφανίσει πρόβλημα μειωμένης όρασης, εξαρτάται από την ηλικία του και το βαθμό της υπερμετρωπίας. Οσο νεώτερος είναι, τόσο μεγαλύτερο βαθμό υπερμετρωπίας εξουδετερώνει μόνος του, με τον μηχανισμό της προσαρμογής. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Το πρόβλημα παρουσιάζεται αρχικά στην κοντινή όραση και αργότερα παρατηρείται μείωση και της μακρινής.Αν η υπερμετρωπία είναι σημαντικού βαθμού, παραπονείται για κοπιωπία, κεφαλαλγία, πόνο στα μάτια ή ναυτία.

Η υπερμετρωπία διορθώνεται :

1.Με υπερμετρωπικούς φακούς

2.Με φακούς επαφής

Υπερμετρωπικοί φακοί Ανάλογα με το βαθμό της υπερμετρωπίας, μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε οργανικούς φακούς (πλαστικούς), κρύσταλλο ή polycarbonate.

κρύσταλλο ιδιαίτερα βαρύ δεν χαράζεται δεν σπάζει αρκετά λεπτό παρέχει μερική UV προστασία κατάλληλο για πολύ χαμηλές υπερμετρωπίες.

οργανικός φακός ελαφρύς χαράζεται σχετικά εύκολα επιδέχεται αντιχαρακτικές επιστρώσεις δεν σπάζει αρκετά λεπτός παρέχει ολική UV προστασία κατάλληλο για κάθε υπερμετρωπία.

polycarbonate εξαιρετικά ελαφρύ χαράζεται δύσκολα δεν σπάζει αρκετά λεπτό παρέχει ολική UV προστασία κατάλληλο για χαμηλές και μέσες υπερμετρωπίες

Οσο αυξάνεται η υπερμετρωπία, τα γυαλιά εμφανίζουν προβλήματα: • μεγέθυνσης των ματιών • μεγάλου κεντρικού πάχους των φακών • αύξησης του βάρους των φακών • αύξηση των περιφερειακών παραμορφώσεων Για όλες τις περιπτώσεις υπερμετρωπίας ενδείκνυνται απόλυτα οι φακοί ασφαιρικής κοπής: • δεν παραμορφώνουν τα μάτια • μειώνουν στο ελάχιστο το βάρος • ελαχιστοποιούν το κεντρικό πάχος • παρέχουν άριστο οπτικό αποτέλεσμα • είναι η καλύτερη αισθητική επιλογή

 

ΜΥΩΠΙΑ

Είναι η αδυναμία του ματιού να διακρίνει με ευκρίνεια αντικείμενα σε μακρινές αποστάσεις.

Ωφείλεται :

Σε συγκεκριμένη ανατομική ιδιαιτερότητα του βολβού του ματιού, • σε ισχυρότερη δύναμη (διοπτρική) του κερατοειδή ή του κρυσταλλοειδούς φακού, • σε συνδυασμό των παραπάνω, • σε εκφυλιστική αλλοίωση των χιτώνων του ματιού.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα με τη χρήση μυωπικών φακών.

Οταν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι σοβαρές, ενδεχομένως η οπτική οξύτητα να μην αποκαθίσταται στο φυσιολογικό επίπεδο με οποιοδήποτε διορθωτικό φακό.

Βασικό σύμπτωμα είναι η θολή, μειωμένη όραση για μακριά.

Επίσης, ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται στους μύωπες, είναι το μισοκλείσιμο των ματιών, όταν προσπαθούν να δούν καθαρά ένα μακρινό αντικείμενο.

Η μυωπία διορθώνεται με:

1.μυωπικούς φακούς

2.ακούς επαφής

Μυωπικοί φακοί

Ανάλογα με το βαθμό της μυωπίας μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε οργανικούς φακούς (πλαστικούς), κρύσταλλο ή polycarbonate.

Οργανικός φακός αρκετά λεπτός ελαφρύς χαράζεται σχετικά εύκολα σπάζει δύσκολα επιδέχεται αντιχαρακτικές επιστρώσεις παρέχει ολική UV προστασία κατάλληλο για μικρές και μέσες μυωπίες

Κρύσταλλο εξαιρετικά λεπτό σχετικά βαρύ δεν χαράζεται σπάζει εύκολα παρέχει μερική UV προστασία κατάλληλο για υψηλές μυωπίες

Polycarbonate αρκετά λεπτό εξαιρετικά ελαφρύ χαράζεται δύσκολα δεν σπάζει παρέχει ολική UV προστασία κατάλληλο για μικρές και μέσες μυωπίες

Οσο αυξάνεται ο βαθμός της μυωπίας τα γυαλιά εμφανίζουν προβλήματα: • σμίκρυνσης των ματιών • αύξησης του περιφερειακού πάχους • αύξησης του βάρους των φακών Για ένα καλό οπτικό και αισθητικό αποτέλεσμα, δεν αρκεί μόνο η επιλογή του λεπτότερου φακού! Πολλές παράμετροι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα: το είδος του σκελετού (μεταλλικό ή κοκκάλινο), η συνταγή, η διακορική απόσταση (κέντρο), το μέγεθος του φακού και άλλα. Στα καταστήματά μας συνεργαζόμαστε με όλες τις εταιρείες παραγωγής μυωπικών φακών, εγχώριων και εισαγόμενων. Γι΄ αυτό, κάθε φορά προτείνουμε εκείνο το φακό που θα μας εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα από πλευράς πάχους, σε συνδιασμό με την τελειότερη οπτική απόδοση.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

Προστατεύετε όχι μόνο τα δικά σας μάτια αλλά και αυτά των παιδιών σας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας

Μιλήστε, ενημερώστε και εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με την προστασία του δέρματος και των ματιών τους από τον ήλιο. Είναι μια ευεργετική πράξη που θα κάνετε που θα τα συνοδεύει και θα τα ωφελεί για όλη τους τη ζωή

Εσείς και τα παιδιά σας να βάζετε γυαλιά που προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ακόμη και όταν οι μέρες είναι συννεφιασμένες και το χειμώνα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε αγοράσει τα κατάλληλα αντιηλιακά γυαλιά. Πρέπει να φιλτράρουν 75% έως 90% του ορατού φωτός και να μπλοκάρουν 99% των υπεριωδών ακτίνων UV-A και UV-B

Οι φακοί των γυαλιών σας εκτός από τις προδιαγραφές προστασίας από το ηλιακό φως, πρέπει να ελέγχονται από κατάλληλους επαγγελματίες ότι δεν έχουν ατέλειες, διαστροφές και διαφορές στα χρώματα

Τα γυαλιά με αποχρώσεις του γκρίζου μειώνουν την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνουν το χρώμα των αντικειμένων προσφέροντας όραση με το πλέον φυσικό χρώμα.

Η προστασία των ματιών και της όρασής σας πρέπει να είναι μια διαχρονική προτεραιότητα.

Οι εξωτερικοί παράγοντες και οι νόσοι που βλάπτουν τα μάτια και απειλούν την όραση είναι πολλοί.

Η διαπαιδαγώγηση για την προστασία της όρασης, που είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε, πρέπει να αρχίζει νωρίς από την παιδική ηλικία.

Με την αύξηση της ηλικίας οι κίνδυνοι για τα μάτια αυξάνονται. Πολλές από τις βλάβες που προκαλούνται στα μάτια μπορούν να προλαμβάνονται εάν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.

Ας θυμηθούμε μερικά σημεία για την προστασία της όρασής μας και ας μην ξεχνούμε ότι η αμέλεια φροντίδας των ματιών μας μπορεί να μας προκαλέσει βαρύτατες συνέπειες:

Προσέξτε τα μάτια σας: Όλοι πρέπει να κάνουν συστηματικά εξέταση ματιών κάθε 2 χρόνια. Άτομα άνω των 40 ετών να εξετάζονται για τα μάτια τους κάθε χρόνο.

Η πολύωρη προσήλωση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλεί πονοκέφαλο, διπλωπία, ξηροφθαλμία και πόνο στα μάτια.

Πρόληψη: Ξεκουράζετε τα μάτια σας από τον υπολογιστή, κοιτάζοντας συχνά αλλού.

Εάν ξαφνικά αρχίζετε να έχετε φωταψίες, δηλαδή βλέπετε έντονες λάμψεις στο οπτικό σας πεδίο που αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν, ζητήστε άμεσα συμβουλή οφθαλμιάτρου.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού);

Η παχυσαρκία, η ηλιακή ακτινοβολία, η γήρανση και ο διαβήτης. Πρόληψη: Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρότα, διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, προστατευτικά γυαλιά ήλιου και έλεγχος του διαβήτη.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Συχνή αιτία απώλειας όρασης λόγω αύξησης πίεσης ματιών. Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση πίεσης του ματιού, βυθοσκόπηση και μελέτη οπτικών πεδίων. Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ να πάθουν βλάβες στα μάτια από υπεριώδεις ακτίνες ήλιου. Προστατεύετε την όραση των παιδιών από τον ήλιο με κατάλληλα γυαλιά, καπέλο και σκιά. Το γλαύκωμα αρχικά εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα. Ο ασθενής δεν το καταλαβαίνει. Η απώλεια όρασης που προκαλεί είναι μη ανατρέψιμη. Να εξετάζεστε για γλαύκωμα.

Τι είναι στραβισμός;

Είναι η κατάσταση, όπου τα μάτια ενός ατόμου βλέπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η καθυστέρηση θεραπείας μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

 

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UVA-UVB-UVC

Τι είναι η UV (UVA, UVB, UVC)

Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρία είδη, τη UV-A (315-400nm) που είναι πιο κοντά στο ορατό φάσμα και έχει την χαμηλότερη ενέργεια από την UV, τη UV-B (280-315nm) η οποία προκαλεί το μαύρισμα, σοβαρές βλάβες στο δέρμα καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου και τη UV-C η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται όπως η UVB από το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας.

Ξέρουμε, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές δερματικές, οφθαλμικές καθώς και εκείνες στο ανοσοποιητικό σύστημα συνέπειες.

Πώς απορροφάται από τα μάτια

Η UV απορροφάται από όλες τις δομές του ματιού με σκοπό να μην φθάσει στον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Η UV-B, απορροφάται περισσότερο από τον κερατοειδή και λιγότερο από τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού ενώ η UV-A απορροφάται από τον φακό, διαπερνάει τις υπόλοιπες δομές και μια μικρή ποσότητα φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η απορρόφηση της UV ακτινοβολίας επιφέρει αθροιστικές βλάβες στους οφθαλμικούς ιστούς. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία γιατί είναι εκτός του ορατού φάσματος και δεν μπορεί να την δει.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όμως προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα όπως είναι το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος. Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μάτια και βλέφαρα είναι: •Βραχυπρόθεσμα: ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα, φωτοφοβία, δακρύρροια, φωτοεπιπεφυκίτιδα, επιφανειακά ή εντωβάθεια εγκαύματα •Μακροπρόθεσμα: πτερύγιο, στεάτιο, νεοπλασίες των βλεφάρων, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ρυτίδωση της περιοχής.

Πλεονεκτήματα φακών επαφής με UV block φίλτρα

Τα μη κουρμπαριστά γυαλιά ηλίου δεν καλύπτουν από τις ακτίνες που έρχονται από το πλάι ή από αυτές που ανακλώνται στην εσωτερική επιφάνεια. Φαινόμενο εστίασης περιφερικού φωτός: Ο κερατοειδής είναι συγκλίνων φακός, κατά συνέπεια όταν οι ακτίνες έρχονται κροταφικά υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση της UV ρινικά (πτερύγιο, καταρράκτης). Οι φακοί επαφής με UV φίλτρο προστατεύουν αποτελεσματικά ΜΟΝΟ το εσωτερικό του οφθαλμού. Απαραίτητα κ τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Γενικές συμβουλές για ορθή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι Άνοιξη/Καλοκαίρι:

Ιδανική λύση φ/ε ημερήσιοι με UV block (αλλεργίες, θάλασσα κλπ).

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σα- πούνι και ξεπλένουμε καλά πριν πιά- σουμε τους φακούς επαφής.

Δεν φοράμε ποτέ τους φακούς μας για μεγαλύτερη διάρκεια από την συνιστώμενη.

Αν υπάρξει ερεθισμός, σταματάμε αμέσως τη χρήση τους και επικοινωνούμε με τον εφαρμοστή μας.

Δεν αλλάζουμε υγρό συντήρησης χωρίς την συμβουλή του οπτικού – οπτομέτρη.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό ή άλλο υγρό για την αποθήκευση και συντήρηση των φακών.

Φυλάσσουμε τη θήκη και τα διαλύματα συντήρησης σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.

Αλλάζουμε τη θήκη κάθε μήνα, την όποια και ξεπλένουμε καθημερινά με το υγρό φακών επαφής.

Αν οι φακοί στεγνώσουν και «βεντουζάρουν» πάνω στο μάτι μας, χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρια ώστε να διευκολύνουμε την απομάκρυνσή τους χωρίς να τραυματίσουμε τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.

Οι γυναίκες πρώτα να φορούν τους φακούς τους, μετά να βάζουν make up και το βράδυ αντιστρόφως πρώτα να αφαιρούν τους φακούς τους και κατόπιν να χρησιμοποιούν προϊόντα ντεμακιγιάζ.

 

ΜΠΛΕ ΦΩΣ

Ήδη γνωρίζουμε ότι το ηλιακό φως χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ακτινοβολίας ανάλογες με το μήκος κύματος τους και δεν είναι άλλες από την υπεριώδη, την υπέρυθρη και την ορατή.

Τμήμα της υπεριώδους απορροφάται από το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη γη, ενώ άλλο τμήμα της αφικνείται στο επίπεδο θαλάσσης. Η υπέρυθρη, φιλτράρεται από τα σταγονίδια του νερού.

Το φαινόμενο του μπλε φωτός

Είναι γνωστό ότι η ατμόσφαιρα έχε μπλε (κυανό) χρώμα. Το χρώμα αυτό είναι σύνθετο και προέρχεται από ερέθισμα ακτινοβολίας που περιέχει όλα τα μήκη κύματος του λευκού φωτός με εντονότερα τα μικρότερα μήκη κύματος από 380 έως 480nm.

Ο αέρας ως διαφανές μέσο απορροφά, με την ίδια αναλογία, όλες τις ακτινοβολίες του λευκού φωτός και διαχέει τις μπλε. Η δέσμη του λευκού φωτός του ηλίου διερχόμενη στην ατμόσφαιρα, υφίσταται εκτροπή από την αρχική της διεύθυνση και διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σκέδαση του φωτός». Αντίστοιχο φαινόμενο συμβαίνει δε, όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στον οφθαλμό διασχίζοντας τα διαθλαστικά του μέσα παρατηρούμε πως οι ακτινοβολίες των διαφόρων μηκών κύματος δεν εστιάζουν στο ίδιο ακριβώς σημείο, που θα έπρεπε, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Συγκεκριμένα, το μπλε εστιάζει σε σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, φαινόμενο που οφείλεται στο διαφορετικό μήκος κύματος της συγκεκριμένης ακτινοβολίας.

Πως επηρεάζει τα μάτια;

Οι συνέπειες για ένα φυσιολογικό μάτι είναι η σύγχυση στην όραση ή στα χρώματα και ασφαλώς στις συνθήκες αυτές το μάτι «θαμπώνει». Στη περίπτωση όμως που έχουμε κυτταρολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη γήρανση και ένα πλήθος από παθολογικές καταστάσεις τα μάτια γίνονται υπερευαίσθητα σε ότι ακριβώς ένα φυσιολογικό μάτι θα ονόμαζε «θάμπωμα» ή «λαμπρότητα».

Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα να γίνει ανυπόφορη η διάχυση του μπλε φωτός. Ο αμφιβληστροειδής γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στις χρωματικές αντιθέσεις (contrast), τα αντικείμενα που παρατηρούνται γίνονται ασαφή (ανάγλυφα), με άμεση συνέπεια την ελάττωση της οπτικής οξύτητας.

Γιατί πρέπει να προστατευτώ από το μπλε φώς;

Το μπλε φώς διαχέεται 10 φορές περισσότερο από το κόκκινο

Το μπλε φώς κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις

Το μπλε φώς απλώνεται σε όλο τον αμφιβληστροειδή

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι η αντιληπτή για το μάτι ορατή ακτινοβολία, που στο παρελθόν είχε θεωρηθεί αβλαβής, αν και υπεύθυνη για το «θάμπωμα», χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης. Το μπλε φως, δημιουργεί οπτική κούραση και χρωματική σύγχυση, και έχει πλέον συνδεθεί με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ασθένεια είναι μια πιθανή αιτία τύφλωσης για άτομα πάνω από 50 ετών που ζουν σε αναπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει το 8% του πληθυσμού άνω των 50ετών και καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος, μπορεί να προσβάλλει τους διπλάσιους σε 25 χρόνια. Ο κίνδυνος εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας είναι 2 φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση αυξημένης έκθεσης στον ήλιο. Σε ίση ποσότητα συγκέντρωσης, το μπλε φως είναι 15 φορές πιο επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή, από τις άλλες ορατές ακτίνες.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Με ειδικούς φακούς συνθετικής μελανίνης που λειτουργούν όπως η φυσική μελανίνη, σαν μια ασπίδα ενάντια στη βλαβερή UV ακτινοβολία & το μπλε φως και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή. Παράλληλα προστατεύουν επιτυχώς όχι μόνο τα μάτια αλλά και το λεπτό, εύθραυστο δέρμα, γύρω από αυτά. Σταματούν έτσι την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο. Με την χρήση γυαλιών ηλίου όταν εκτίθενται σε αυξημένη ακτινοβολία, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει και ανάκλασή της, όπως στην επιφάνεια της θάλασσας και του χιονιού. Με την αποφυγή χρήσης σκούρων γυαλιών ηλίου μη απορροφητικών και οπτικά κατεργασμένων.

Τι εννοούμε όταν λέμε "θάμπωμα" από ανάκλαση η περιορισμός της ορατότητας λόγω έντονης ανάκλασης Το θάμπωμα προκαλείται από τις παράλληλα ανακλώμενες ακτίνες φωτός που προέρχονται από οποιαδήποτε ανακλαστική επιφάνεια. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επι- φάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ. Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα ή στο χιόνι.

Οι πολωτικοί φακοί μπορούν να ωφελήσουν τους: Οδηγούς (βρεγμένο οδόστρωμα-απόσπαση προσοχής από ανακλάσεις) Σκιέρ και όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ. Άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φώς (φωτοφοβικά ή χειρουργημένοι ασθενείς) Άνθρωπους που θέλουν άνετη και ξεκούραστη όραση.

 

Γυαλιά Ηλίου

Οι προϋποθέσεις για την αγορά γυαλιών ηλίου:

Οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία

Να είναι οπτικά κατεργασμένοι

Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος.

Το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό να είναι άφλεκτο και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στην γη UV. Εάν φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.

Στους ενήλικες οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.

Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος κα αντίληψη των χρωμάτων των φωτεινών σηματοδοτών.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των αxτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος και σε κάθε λεία και στιλπνή επιφάνεια.

 


NEWSLETTER